Een verzwikte enkel is pijnlijk en zwelt vaak ontzettend op de eerste uren na het trauma. Dit komt doordat de bloedvaatjes scheurtjes krijgen en in sommige gevallen is er sprake van een gescheurde enkelband.

Een verstuikte enkele herstelt over het algemeen vanzelf. Wanneer je enkelbanden gescheurd zijn wordt er op de eerste hulp van het ziekenhuis een gipsverband aangelegd. Het gipsverband zorgt ervoor dat de gescheurde enkelbanden dicht bij elkaar komen en zo sneller weer kunnen aangroeien. Na ongeveer drie weken mag het gips er af, je enkel blijft nog wel een paar weken gevoelig.

Het gebruik van krukken is aan te raden om je zelf te kunnen verplaatsen.

Tijdens het sporten is het verstandig om een enkelbandage te dragen of je enkel in te tapen. De enkel is zeker de eerste maand nog zeer onstabiel en heeft veel ondersteuning nodig. Dit komt doordat de enkelbanden opgerekt zijn en je daardoor niet helemaal goed meer aanvoelt hoe de enkel in de ruimte staat. Dit wordt ook wel proprioceptie genoemd. Extra ondersteuning van de enkel is tenminste 6 weken noodzakelijk.

Omdat de enkel nog niet voldoende stabiel is, is de kans aanwezig dat je weer door je enkel gaat. Probeer dit ten alle tijde te voorkomen omdat het erg pijnlijk is en het herstel niet bevordert.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je door je enkel gaat moet je direct koelen voor een periode van minimaal 20minuten. Dit vermindert de uiteindelijke zwelling en de pijn. Zorg daarnaast voor voldoende rust zeker de eerste 2 a 3 weken en ga niet te snel weer actief bezig. Ga langzamerhand steeds meer lopen maar let er op dat je niet te veel door de pijngrens gaat. Het is wel belangrijk dat de enkel na de rust fase van 2 a 3 weken weer belast wordt.

Deze belasting zorgt er voor dat het nieuwe weefsel van de banden in de juiste richting komt te liggen. De nieuwe vezels van de banden moeten in de richting van de trekkracht gaan liggen. Op die manier worden de banden het sterkst.

Als er geen belasting is weten de vezels niet in welke richting ze moeten liggen en krijg je een zwakke plek op de plaats van het letsel. Ook na verloop van tijd kan de enkel nog wel eens wat dik worden of warm aanvoelen dit is een teken dat u net iets teveel heeft gedaan.

Koel de enkel de eerste 2 a 3 weken dagelijks, het liefst aan het eind van de dag. Hierdoor zal de pijn verminderen.

Als de enkel na 3 weken nog steeds dik is, is het raadzaam om weer een specialist op te zoeken.

Medicatie

In de meeste gevallen wordt pijnmedicatie voorgeschreven in de vorm van paracetamol. In sommige gevallen krijg je ook bloedverdunners om trombose te voorkomen.

Bij een verzwikte enkel kan medicatie helpen om de pijn te verminderen en ontstekingen te verminderen. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van medicatie die gebruikt kunnen worden bij een verzwikte enkel:

  1. Paracetamol: Paracetamol is een pijnstillend middel dat vaak wordt gebruikt bij milde tot matige pijn. Het kan helpen om de pijn te verminderen bij een verzwikte enkel.
  2. NSAID’s: NSAID’s, of niet-steroïdale ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, kunnen ook worden gebruikt bij een verzwikte enkel. Deze medicijnen helpen niet alleen om de pijn te verminderen, maar ook om ontstekingen te verminderen.
  3. Topische pijnstillers: Er zijn ook topische pijnstillers beschikbaar, zoals crèmes en gels, die op de huid worden aangebracht. Deze kunnen helpen om de pijn op de plaats van de blessure te verminderen.

Het is belangrijk om op te merken dat medicatie alleen de symptomen van een verzwikte enkel behandelt en het niet geneest. Het is nog steeds belangrijk om de enkel rust te geven en andere herstelmethoden te volgen, zoals rust, ijs, compressie en elevatie, zoals ik eerder heb beschreven. Raadpleeg altijd uw arts voordat u medicatie gebruikt en volg de aanwijzingen op het etiket of de instructies van uw arts.

Fysiotherapie

Wanneer moet je naar de fysiotherapeut? De fysiotherapeut komt in actie als het natuurlijke herstelproces niet voldoende is voor een volledig herstel. Als er na 3 weken nog steeds sprake is van een flinke zwelling of als de enkel na 5 weken instabiel blijft zijn een reden om contact op te nemen met de fysio.

De fysiotherapeut zal zich dan in de meeste gevallen richten op het verminderen van de zwelling d.m.v koudetherapie en bewegingstherapie. Als de enkelbanden verzwakt blijven worden er oefeningen gedaan voor het versterken van de spieren en de enkelbanden rond het gewricht.

Fysiotherapie wordt helaas niet meer vanuit de basis zorgverzekering vergoed. Verwacht u dat u behandelingen nodig gaat hebben? Dan is het raadzaam een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

bron: protocol NHG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *