Sporters in Nederland liepen maar liefst 680.000 enkelblessures op in 2017 (bron). Dit is 15 procent van het totaal aan sportblessures dat is gemeten in 2017.

De meeste blessures van de enkel ontstaan plotseling. In de meeste gevallen bij een enkelblessure gaat het om een verstuiking, verdraaiing of letsel van de enkelbanden.

Bijna een derde van deze sporters heeft last van een enkelblessure waar men al eerder last van had. De kans op herhaling van enkelletsel is groter indien je nog niet volledig bent hersteld.

Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een enkelbrace een stuk effectiever is dan alleen de enkel neuromusculair te trainen.

Verschillen enkelbrace

We kunnen eigenlijk twee soorten enkelbraces onderscheiden. De verschillen zitten voornamelijk in de stijfheid en de gebruikte materialen.

  • enkelbrace_compressieCompressiebrace (non rigide); Deze brace biedt compressie rond het enkelgewricht en verbetert het stabiliteitsgevoel. Dit soort enkelbrace is met name geschikt voor lichte blessures, artrose, verzwikkingen, warmte en support voor dagelijks gebruik. Draagcomfort is belangrijk in deze categorie braces. De brace moet langdurig gedragen kunnen worden zonder de huid te irriteren en af te knellen. Sommige modellen zoals bijvoorbeeld de Sensa lijn van fabrikant Otto Bock zijn antibacterieel en hebben een zeer goede ventilatie voor een optimale vochtafvoer.
  • enkelbrace semi-rigideSemi-rigide brace; Een semi-rigide brace bevat deels kunststof verhardingen, die het zwikken tegen zouden moeten gaan. De overige delen van de brace laten de juiste bewegingen gewoon toe. Het voordeel van deze brace is de grote mate van stevigheid in vergelijking met de non-rigide brace. Een nadeel is dat veel mensen de verharding als onprettig ervaren, en deze braces zijn vaak ook een stuk duurder dan hun elastische varianten.Deze brace wordt vaak ook wel sportbrace genoemd omdat de enkelbrace veel ondersteuning aan de enkel geeft tijdens beweging. De sportbrace wordt vaak met veters stevig aangetrokken of door middel zogenaam ‘clips’.

Enkelbrace kopen

Als je een enkelbrace wilt kopen is het verstandig om je fysiotherapeut te raadplegen. Hij of zij kan je goed adviseren welke brace het beste bij jou past. Over het algemeen wil je als sporter een semi-rigide brace die voldoende comfort biedt. Tijdens het sporten wil je eigenlijk zo min mogelijk merken dat je een brace draagt.

Enkele punten van aandacht zijn de gebruikte materialen, het gewicht en de pasvorm. Bekende merken van braces speciaal voor sporters zijn Push, McDavid en Ottobock. Binnenkort zul je hier een overzicht vinden van alle braces waarbij de voor- en nadelen op een rijtje gezet zijn.

Enkelbraces worden tevens ingedeeld op beschermingsniveau. Niveau 1 geeft een basis bescherming voor de enkel en is in de meeste gevallen een soort van sok.

Beschermingsniveau 2 geeft een goede bescherming van de enkelbanden en zijn vaak voorzien van baleinen waardoor er extra stevigheid ontstaat.

Met beschermingsniveau 3 heb je een optimale bescherming van het enkelgewricht met tevens baleinen. Deze beschermingsgraad wordt door topsporters en actieve sporters gebruikt. Over het algemeen zijn deze braces ook iets duurder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *