Je bent door je enkel gegaan tijdens het sporten of tijdens een andere activiteit en het doet ontzettend veel pijn. Je enkel is dik geworden en je ziet je enkel verkleuren. Twijfel je of je enkelbanden zijn gescheurd?

Dit artikel beschrijft de meest voorkomende symptomen en klachten bij gescheurde enkelbanden.

Verschijnselen gescheurde enkelband

Bij een verzwikking van de enkel treden in principe altijd dezelfde symptomen op. Door het naar binnen of buiten klappen van de voet krijgen de gewrichtsbanden een grote kracht te verwerken om op te vangen. Soms is die kracht zo groot dat het niet opgevangen wordt waardoor de enkel verstuikt/verzwikt. Toch leidt een verzwikking niet altijd tot gescheurde enkelbanden.

Als je door je enkel gaat ontstaat er een hevige scherpe pijn. Na een paar minuten worden de pijnklachten iets minder maar het blijft pijnlijk om op je voet te staan. Sommige mensen horen ook iets knappen in hun enkel. Dit is vaak al een teken dat er meer aan de hand is dan alleen een opgerekte enkelband.

Bloeduitstorting

verzwikte enkel bloeduitstorting

Doordat de enkelbanden een enorme klap krijgen kunnen er bloedvaatjes knappen waardoor er een forse bloeduitstorting kan ontstaan. Vaak is een forse bloeduitstorting één van de symptomen voor een gescheurde enkelband. De bloeduitstorting ontstaat dan vaak aan de buitenzijde van het gewricht.

Zwelling

Door de bloeduitstorting wordt de enkel snel dik als reactie om verdere schade te voorkomen. Deze natuurlijke reactie van het lichaam zorgt er tevens voor de enkel wordt ondersteund zoals je later ook met een drukverband gaat doen.

Gescheurde enkelbanden komen relatief gezien minder vaak voor. Bij een verzwikking is er meestal sprake van een graad 1 kwetsuur. Dit houdt in dat de enkelbanden zijn opgerekt maar dat er geen sprake is van een scheurtje.

Bij graad 2 spreken we wanneer er kleine scheurtjes in de enkelbanden zitten.

Als de enkelband volledig is afgescheurd is er sprake van een graad 3.

Het herstel bij gescheurde enkelbanden kan enkele weken tot maanden in beslag nemen.

Samengevat kunnen een verzwikking dus onderverdelen in 3 gradaties:

  • Graad 1: uitgerekte enkelbanden
  • Graad 2: ingescheurde enkelbanden
  • Graad 3:  afgescheurde enkelbanden

Heb je 4 a 5 dagen nog steeds veel pijn en is de zwelling van de enkel niet afgenomen? De kans is dan groot dat je enkelbanden zijn gescheurd.

Als je door je enkel gaat en je kunt hierna niet meer lopen, dat wil zeggen dat je niet meer op het been kan staan, dan is er een kans aanwezig dat je je enkel hebt gebroken. Een Röntgen foto zal hier dan meer duidelijkheid over moeten geven. In de regel wordt er pas een foto gemaakt als de zwelling minder is geworden.

Informatie van Thuisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *