Dit artikel laat je zien hoe je je enkel in moet tapen.

Enkelblessures zijn een veelvoorkomend letsel aan de enkel. Wie regelmatig sport heeft ongetwijfeld te maken hebben gehad met een verstuikte of verzwikte enkel. In het ergste geval is er sprake van gescheurde enkelbanden.

Vooral bij sporten waar er sprake is van een ongelijke ondergrond of bij sporten waar vaak wordt gesprongen en gedraaid, dan is de kans groot op letsel van de enkel.

We zien daarom veel tennissers, volleyballers en voetballers die te kampen krijgen met deze vervelende blessure.

tape voor enkel

Wanneer je veelvuldig te maken hebt met een verzwikking van de enkel dan is de kans groot dat je een ‘zwakke enkel’ krijgt. Elke nieuwe blessure maakt de enkel instabieler waardoor je een negatieve spiraal terecht kan komen.

Hoewel de meningen verdeeld zijn over de effectiviteit¹ van het intapen van je enkel wordt het toch veelvuldig gebruikt in de sportwereld.

Je kunt je enkel laten intapen door een fysiotherapeut of door een verzorger maar je kunt het uiteraard ook jezelf aanleren. Wanneer je een paar keer geoefend hebt ben je vaak prima in staat om zelf je enkel in te tapen.

Zelf je enkel intapen

De meningen verschillen over de juiste manier om je enkel in te tapen. In de loop der jaren zijn de technieken ook veranderd en heeft de wetenschap zich gebogen over de voor- en nadelen van bepaalde intape-technieken.

Het is belangrijk om te weten waarom je tapet. Je wilt namelijk de functie van de zwakke enkelbanden deels overnemen en ontlasten. Dit kun je doen door de stroken tape in principe in dezelfde richting te plakken als de enkelbanden lopen.

De stroken tape worden over het algemeen bevestigd aan de ‘ankers’. Dit zijn de stroken rondom het been en de strook rondom de voet (halverwege). De zogenaamde stijgbeugels zien we ook altijd terug, deze vervullen een belangrijke rol in de stevigheid van de enkel. De stijgbeugel is een strook tape die onder hak doorloopt. Een zogenaamde ‘U’.

Tegenwoordig wordt over het algemeen geadviseerd om niet meer circulair te tapen. Hiermee wordt bedoel dat de tape niet meer helemaal rondom het been of voet mag worden gedaan. Er dient een opening van ongeveer 1 a 2 cm te zitten.

Daarnaast kun je afhankelijk van activiteit kiezen voor een heellock.

Stap voor stap je enkel intapen

Hieronder lees je hoe stap voor je stap je enkel moet intapen. Je begint met de enkel in een hoek van 90 graden te brengen.

enkel intapen stap 1

Stap 1: Breng 2 stroken aan, 1 ongeveer 15cm boven de enkel en 1 net voor de tenen op de voetrug (tape mag niet rondom gesloten worden, 1 á 2 cm er tussen)

enkel intapen stap 2

Stap 2: Breng een eerste stijgbeugelstrook aan, vanaf de binnenzijde van de bovenste ankerstrook, onder de hiel door naar de buitenzijde van de bovenste ankerstrook

enkel intapen stap 3

Stap 3: Breng vervolgens een hoefijzerstrook aan, vanaf de binnenzijde van de onderste ankerstrook achter de voet/hiel door naar de buitenzijde van de onderste ankerstrook

enkel intapen stap 4

Stap 4: Breng een tweede stijgbeugelstrook aan, net zoals stap 2, de eerste stijgbeugel dient voor ongeveer 2/3e overlapt te zijn

enkel intapen stap 5
Stap 5: Breng tot slot een strook tape aan die onder de hiel begint en vervolgens via de buitenzijde van de voet, voor het enkelgewricht langs, aan de binnenzijde van de bovenste ankerstrook wordt geplakt

Enkel intapen met cure tape

Daarnaast wordt er door fysiotherapeuten vaak gebruik gemaakt van cure tape (Fysiotape). De meesten onder ons zullen niet de mogelijkheid hebben om hier gebruik van te maken. Daarnaast liggen de kosten voor deze tape ook een stuk hoger dan de normale tape. Toch wil ik je de video niet onthouden.

Enkelbrace

Niet iedereen vindt een tapebandage fijn. Je kunt daarom ook kiezen voor een enkelbrace. De ‘enkelbrace’ is een steun die je kunt bevestigen met klittenband of veters/riempjes.

Er bestaan zowel elastische braces (non-rigide braces) en wat strakkeren (semi-rigide) braces of veter-braces. Het voordeel van een brace is dat je de brace even af kunt doen als je gaat douchen.

bron 1: effectiviteit enkel intapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *